Kies een passende lijst bij jouw kunstwerk

Het kan best een opgave zijn om een lijst uit te zoeken bij jouw kunstwerk. Als we het hebben over een kunstwerk, dan denken we vaak aan een schilderij. Maar het begrip kunstwerk is veel breder dan een schilderij. Je kan eigenlijk alles eronder scharen waarop creatieve invloed is uitgeoefend. Denk bijvoorbeeld aan een poster, een tekening, of een T-shirt maar het kan zelfs een trouwjurk zijn. Het zoeken tussen lijsten en daaruit de juiste keuze maken is nog niet zo makkelijk. Je keuze is namelijk persoonlijk en iemand anders kan het ook mooi vinden, maar ook lelijk. Terwijl het nog steeds bij elkaar kan passen. Het doel van een juiste omlijsting is ervoor te zorgen dat het kunstwerk naar een hoger niveau wordt getild. 

De geschiedenis 

In de 14e eeuw is het inlijsten uitgevonden. In de Middeleeuwen vond men het jammer dat kunstwerken en dan met name schilderijen verloren gingen. Kromtrekken was een van de grootste problemen in die tijd. Daarom werden er planken aan elkaar gelijmd om het schilderij in zijn vorm te houden. Er werden planken van oude kasten en deuren gebruikt om de omlijsting te maken. Doordat deuren en kasten altijd versieringen hadden, waren de schilderijlijsten ook versierd. Zowel het praktische als het sierlijke karakter van lijsten werden in de jaren daarna meegenomen. En nog steeds kennen we een lijst vaak aan haar versieringen. 

Wat voor type lijst kan je kiezen? 

Een passende lijst voor jouw kunstwerk uitkiezen is een unieke keuze en zeker omdat er zoveel soorten en maten lijsten zijn. De bedoeling van het inlijsten van een kunstwerk is het naar een hoger niveau tillen en ook zijn houdbaarheid verlengen. Er is dus een balans nodig tussen de inlijsting en het schilderij. Een basisregel is voor de kleur van de omlijsting te kiezen voor een kleur of kleurenpatroon die ook terugkomt in het kunstwerk. Vervolgens is het de bedoeling dat je een mooie randdikte kiest die niet te dun maar ook niet te dik is. Er moet ook in deze keuze een balans zijn. De bedoeling van de omlijsting is dat hij gezien wordt, maar niet het onderwerp van het kunstwerk overneemt. 

Hoe ga je het beste te werk om de juiste lijst te kiezen? 

Ben je op zoek naar de perfecte lijst maar vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Houd dan de volgende stappen aan. Stap één is kijken wat je precies wilt inlijsten. Gaat het om een canvas, schilderij, diploma, borduurwerk, kleding of een foto? En wat is de inhoud van het kunstwerk dat je naar een hoger niveau wil tillen? De volgende stap is om te kijken welke kleuren er gebruikt worden in het kunstwerk en welke kleur mooi zou passen bij de omlijsting. Een rustig kunstwerk met pastelkleuren kan vaak ook een pastelomlijsting hebben, maar als groen overheerst dan is het vaak niet mooi om rood als omlijsting te kiezen. De derde stap is welke maat omlijsting je wilt. Je kan kiezen tussen de 0 en 12 centimeter dikte. Een klein kunstwerk heeft vaak een kleinere omlijsting nodig, terwijl een groter kunstwerk vaak meer body nodig heeft. Tot slot gaat het om het model omlijsting. Kies je voor klassiek, modern of een barok? Er zijn zoveel keuzes, ga daarom stap voor stap te werk.