Betaalbare keuken – wik en weeg waar het om de onderdelen gaat

Een keuken gaan kopen maar dan wel letten op de prijs-kwaliteitsverhouding. Dan kom je uit op een betaalbare keuken. Maar bestaan die wel? Je wordt er van alle kanten op gewezen dat een goede keuken een flinke greep in de buidel vereist. Verkopers tonen je waarom een topkeuken zo goed functioneert, zo lang meegaat en er eigenlijk zo mooi uitziet. Maar mooi, dat bepaal je toch zelf? En goed functioneren… dat laat alleen moedertje tijd natuurlijk zien. Je zet dan ook een plafond in je budget en komt dan vanzelf uit bij een serie goedkopere keukens. Uit die reeks moet je dan proberen een zo kwalitatief mogelijk exemplaar te halen. 

Laat je niks aanpraten

Zodra je een keukenzaak binnenkomt wordt al tussen neus en lippen door naar je budget gehengeld. Een goede verkoper heeft een uitgangsprijs nodig en weet die dan vrij aardig alsnog omhoog te krikken. Met verleidelijke extra’s op de standaard keuken waar je voor valt. Maar jij zit als het goed is met een prijsplafond en met wat je daar precies voor wilt hebben. Verkooppraatjes kun je beter zo links mogelijk laten liggen. Ga wel goed voorbereid naar keukens winkelen. Wat je wilt besteden, heb je snel bepaald. Maar noteer ook even wat je voor dat geld precies wilt.

Koop geen zaken die je toch niet gebruikt in je betaalbare keuken

Je hebt natuurlijk voorkeuren die afhankelijk zijn van je huishouden. Woon je alleen, dan hoef je echt geen vijfde of zesde pit op je fornuis. Of je moet een gepassioneerd amateur kok zijn. Een afzuigkap is wel noodzakelijk, maar moet dat nou zo’n dure zijn die vanaf je kookplaat omhoog komt? Is een natuurstenen blad echt te verkiezen boven een kunststof aanrechtblad? Bedenk dat een slechte kwaliteit natuursteen er na tien jaar heel wat minder uit kan zien dan een kunststof blad. Zodra je bij prijzen terechtkomt is, het verstandig om een gespecificeerde offerte te vragen. Dan zie je meteen wat elk onderdeel kost en of je daar wellicht niet een goedkoper alternatief voor kunt bedenken.

Tevreden zijn met de standaard

Bij een betaalbare keuken is het zaak waar mogelijk te bezuinigen op de aankoop. Dat wat echt veel kost is vaak de uitstraling, het aanzien van je keuken. Ga je die dan ook nog naar je eigen wensen verder aanpassen? Dan stijgt de prijs ineens onbehoorlijk. Ga niet vele honderden euro’s uitgeven om net die ene kleur optie te kunnen krijgen. Als je al een mooie vrijstaande koelkast hebt, waarom dan nu eentje als inbouw bij je keuken kopen? En pas vooral de keuken niet aan. Elke kastje en frontje erbij is zomaar 400 euro extra.

Met geduld kun je extra besparen op je betaalbare keuken

De gouden regel om een betaalbare keuken te bemachtigen is geduld. Waarom? Omdat je geduld kunt hebben. Want je hebt niet ineens overmorgen een nieuwe keuken nodig. De oude trekt het echt nog wel even. Geef je jezelf een paar maanden tijd, dan kun je wachten tot er aanbiedingen in zicht komen die heel aantrekkelijk zijn. En heb je kans dat je jouw droomkeuken tegenkomt met heel veel korting. Dat is de moeite van het wachten wel waard!